”Teen töitä 24/7!”

”En pitänyt viime vuonna kesälomaa (juuri) ollenkaan.”

”3 tunnin unilla on mennyt.”

Kyllä! Tarkoitan juuri sinua – ja ehkä monia muitakin paahtajia!

Ai mikäkö minä olen sinua neuvomaan? No, laitapa Googleen ”Juha Ahola sydänkohtaus” niin toivon, että vaikket säpsähtäisi niin ainakin hiljennyt hetkeksi tämän kirjoituksen äärelle.

VAUHTIA MASINAAN –VAIHE

 

Kerronpa hiukan taustoja noin puolen vuoden ajalta ennen sydänkohtaustani, jonka sain 34-vuotiaana.

– Olin Helpmax siivous- ja kotihoitopalvelut –yrityksen yksi osakas ja tj-yrittäjä. Liikevaihtomme oli lähentymässä 2013 lopulla 900.000 euroa, vuonna 2014 se paukkui yli 1,2 miljoonaan. Työntekijämäärä kasvoi niinikään.

– Perustin omaan brändiini liittyvän yritysvalmentamiseen, sparraamiseen ja mentorointiin keskittyvän yrityksen Vauhtipyörä Ahola Oy 10/2013. Aloin tehdä näitä töitä ohessa enenevässä määrin.

– Aloitin työskentelyn Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset ry:n Oulun seudun yhdistyksen hallituksessa nuorisovastavaavan roolissa 11/2013.

– Kävin koulutuksen Brian Tracy –sertifoiduksi valmentajaksi 11/2013.

– Aloin rakentaa ensimmäistä BNI-ryhmää Oulussa 1/2014 ja ryhmä rakennettiinkin johdollani Suomen ennätysvauhtia alle 9 viikossa.

TOISET VAROITTELIVAT, TOISET LÖIVÄT LÖYLYÄ LISÄÄ

Voisin sanoa, että töitä oli lisääntyvässä määrin. Varmaankin lähellä oli ihmisiä, jotka varoittelivat, että ”rauhoitu hyvä mies”, mutta tuskin enää muistan, miten asiat olivatkaan. Muistan kyllä saaneeni paljon myös kannustusta, kun höyry ja vauhti oli niin kovaa! Ehkäpä näin jälkiviisaana mietittynä kannustus tuli osin ihmisiltä, jotka hyötyivät työpanoksestani.

SYDÄNKOHTAUKSEN AIKA

No, valinnat ovat olleet täysin minun vastuulla ja limppu leikkasi kiinni eräällä juoksulenkillä esikoistyttäremme ollessa jumpassa. Sain siis sydänkohtauksen keskiviikkoiltana ja ohikulkijat maallikkoelvyttivät minut ”harmaanaamaisen 50-vuotiaan näköisen deegun” kutsuen ambulanssin. Seuraavana päivänä OYS:ssä löytyi syy sydärille. Sepelvaltimon tukkeutuma ja sen johdosta minulle tehtiin pallolaajennus (lääkestentti). (Tapahtumien kulusta tarkempaa tarinaa vaimoni kirjoittamassa artikkelissa http://www.vauhtitenava.fi/hetki_jolloin_elama_pysahtyi/.)

EllaPiirros

Seuraavana maanantaina vapauduin sairaalasta ja kävin ostamassa lääkkeet. Sitten ajoin työpaikalle muina miehinä, vaikka lääkäri oli määrännyt 2 kuukauden sairausloman. Yhtiökumppanini ja toimiston työntekijät järkyttyivät näkemästään: ”Mitä vittua sinä täällä teet? Sulla on sairausloma! Meinasi kuolla 5 päivää sitten.” Syyhän slaagiin oletettavasti oli geenien lisäksi itseaiheutettu stressi!

No, ei se mitään. Minähän läksin kotiin, mutta jatkoin töitä sieltä käsin. Yhtiökumppani ja työntekijät huomasivat tämän ja eräs toimistotyöntekijä ja yhtiökumppani tulivat puhuttelemaan minut kotiin seuraavana päivänä. Sitten ajattelin, että no olkoot. En tee Helpmaxin hommia saikulla.

ELÄMÄNI ENSIMMÄISELLE SAIKULLE NÖYRTYMINEN

SydänkohtausKuivaverianalyysi

Itse asiassa en muista, mitä kaikkea sitä saikulla tuli tehtyä. Kirjoittelin blogeja ja sen semmoista ainakin. Jälkiviisaana tajuan, että eihän tuossa työpaikalla näyttäytymisessä ja töiden väkisin tekemisessä ollut mitään järkeä.

RAMPPA KALKATTAMAAN VAAN TAAS

Saikulta palattuani vissiin sama meno kuitenkin jatkui. En jättänyt mitään pois vaan porskutin eteenpäin ja uutta BNI-ryhmää pystyyn 9/2014. Siitä tulikin sitten Skandinavian ensimmäinen hall of fame –ryhmä ja MMA ry Oulun seudun yhdityksessä rooli kasvoi varapuheenjohtajaksi tiedottamisen ja some-vastuun lisäksi.

12/2014 perustin osakeyhtiön erään kaverin kanssa. Tähän työpanokseni ei ollut tarkoitus olla kovin iso, varsinkaan operatiivisessa toiminnassa.

TODISTE STRESSISTÄ HERÄTTI UNESTA

1/2015 alkoi sitten BNI:ssä kolmannen ryhmän rakentaminen ja aletaan olla uuden herätyksen äärellä. Ryhmään nimittäin tuli vieraaksi eräs hyvinvointialalla toimiva yksinyrittäjä. Hän sanoi mittaavansa kehon puutostiloja ja stressitasoja. Kävin kokouksen perään kysymässä, että onnistuuko mittaus. Hän päätti tulla uudelleen vieraaksi viikkoa myöhemmin ja ottaa välineet mukaan. Otin mittauksen.

Stressi (lisämunuaisen stressitila 4/5) noin 9-10 kuukautta sydänkohtauksen jälkeen. Hautaa kohtihan tässä mennään lujaa vauhtia! Olin jo hiukan ehtinyt Helpmaxin yhtiökumppanin kanssa vaihtaa työroolissani fokusta, mutta tulosten myötä ehdotin, että voisin myydä osakkeeni pois ja jäädä kokonaan pois Helpmaxista. Asia hoidettiin sujuvasti pois päiväjärjestyksestä. Noin kuukauden ajalle oli vielä tiettyä sitovia hommia, mutta vapauduin sieltä varsin kivuttomasti. (Analyysistä, joka herätti http://www.kuivaverianalyysi.fi/sarjayrittajalle-apua-stressiin/)

Siitä huolimatta monenlaista hommaa oli tehtäväksi asti. Tässä vaiheessa minulla oli Vauhtipyörä Ahola Oy:ssä työnharjoittelija ollut jonkin aikaa ja järjestin ja myin hänelle(kin) töitä hyvää vauhtia.

MILLAISTA ELÄMÄÄ SITÄ HALUAA ELÄÄ?

Hiljalleen aloin tajuta, että omaa terveyttä ja hyvinvointia on asetettava etusijalle. Aloin nauttia yrittäjän vapaudesta enemmän. Uskalsin tai kehtasin jopa downshiftata mm. pidemmän kesäloman muodossa. Tosin lomien laatu ei aina rapoista ole sikäli, kun ei tajua oikeasti irtautua kunnolla, mutta sinällään asiakastyötä (”pakollista”) ei juuri kesälle ollut.

Ehken jatka tarinaa pidemmälle. Sen voin kuitenkin sanoa, että en arvosta noita 24/7 höpötyksiä. Kaikkien tutkimusten mukaan työtehot laskevat, eikä kukaan voi oikeasti tehdä tyyliin 16-tuntisia tehokkaita työpäiviä. Ja mitä elämää sellainen oikeasti edes on?

Helpmaxin yhtiökumppanini sanoi aikaa sitten hyvän.

”Kaikella on hintansa. Ja maksunaika tulee – korkojen kera!”

Tässä tarinassa meinasin menettää terveyteni täydellisesti eli kuolla ja jättää vaimoni yksihuoltajaleskeksi. Moni yrittäjä on menettänyt puolisonsa tai jopa perheensä menestyksen kiimassaan!

EI PELKKÄ STRESSI VAAN PALAUTUMINEN SIITÄ – MIKÄ ON SINUN EXIT?

On olemassa nk. Hyvää eustressiä ja huonoa distressiä. Ei mennä näihin syvemmälle. Stressi pitkittyessään on terveydelle monella tavalla haitallista. Keskeistä on se, miten sinä palaudut stressistä, jota mm. työelämässä syntyy tavalla tai toisella. Kun itsellä kertomani mukaisesti makkaroiden määrä uunissa kasvoi, väheni vapaa-aika (lenkkeily, perheen kanssa yhteiset läsnäolevat hetket) sekä lepo/palautuminen (unen määrä arvio jälkikäteen 5-6 tuntia). Äläkä polarisoi äskeistä, että sinä kyllä pärjäät vähemmillä unilla tai olet pärjännyt. Luepa jokunen tutkimus aiheesta ensin. Niin, ehkä olet pärjännyt, mutta hanki henkivakuutus puolisoasi ja perhettäsi varten pikimmiten, slaagin tai kuoleman jälkeen niitä ei enää hevillä saa.

Mieti pikemmin, minkä verran makkaroita on tarpeen olla uunissa. Onko jokin makkara jo palanut ja sen voi heittää roskakoriin ja anna parhaiden makkaroiden olla hiilloksessa. Yllättävän moni meistä ei osaa sanoa ei ja tämä ei koske vain mukautuvia esim. kannattavan käyttäytymistyylin omaavia. Me hallitsevat, määrätietoisen käyttäytymistyylin omaavat vasta (vaikuttamis)vallanhimoissamme tartummekin kaikkiin haasteisiin, kun meitä niihin niin kovasti tarvitaan ja olemme munattomia sanomaan ei. Sitä olen opetellut.

Mikä on sinun ”exit”? Miten palaudut? Käytkö lenkillä? Vietätkö aikaa kavereiden kanssa ilman työkontekstia? Käytkö lasten kanssa puistoissa ilman puhelimen näpräämistä? Tähän kohtaan voin sanoa ironisesti, että juuri ennen sydäriä soittelin koko juoksulenkin puheluita bisneskollegoille. Palautumista parhaimmillaan vai mitä?

MIKÄ ON TARINAN OPETUS?

Ehken osaa neuvoja antaa, mutta eräs muistutus voisi olla se, että samalla, kun olet tarttumassa uusiin haasteisiin, älä valehtele itsellesi, että et joutuisi luopumaan jostakin. Jostain se nimittäin on pois! Ellei muusta työstä niin se on vapaa-ajasta, palautumisesta ja levosta, mikä voi koitua terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tragediaksi.

Arvosta itseäsi! Pidä huoli myös itsestäsi! Työ (myös yrittäjyys) on vain yksi tärkeä asia elämässä. Terveys, perhe/läheiset ihmiset, vapaa-aika, lepo ym. asiat kuuluvat asiaan myös ja niille on oltava myös aikaa, että voi elää tasapainoista elämää.

Tapahtumaketju kohti oivallusta kantapään kautta oppien:

  1. Pitkittynyt stressi, josta en palautunut edesauttoi sepelvaltimotaudin etenemistä, mikä johti sydänkohtaukseen
  2. Hetkellinen herätys pienen pullikoinnin jälkeen, mutta sairausloman jälkeen paluu entiseen
  3. Stressi takaisin lähes tappiin à oivallus, pysähtyminen à pakko tehdä muutos
  4. Mitä oikeasti haluan tehdä ja miten nyt on elettävä ”tällä koneella”? Hyväksyminen, että sairaus kulkee mukana ja vaanin nurkan takana. Sen kanssa pitää oppia elämään

Olen entinen 24/7-vouhottaja, nykyään mieluummin hengissä ja vaikka donwshiftaaja kuin luupissa. Tosin tällä haavaa työkeikkaa on varsin kivasti. Onneksi minulla on perhettä ja rakastava vaimo niin he huolehtivat työkuormasta irtautumisesta. Sydänkohtauksen jälkeen syntynyt tytär muistuttaa olemassaolollaan, että minulle annettiin lahjaksi jatkoaikaa.

 

perheahola 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *