KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ihmiset voidaan jakaa 4 eri kategoriaan sen suhteen, miten he vastaavat sisäisiin ja ulkoisiin odotuksiin ja sääntöihin. Aiheesta on kirjoittanut mm. Gretchen Rubin. Sisäinen odotus voi olla esimerkiksi sitoutuminen säännölliseen lenkkeilyyn oman hyvinvoinnin parhaaksi. Ulkoinen odotus voi liittyä vaikkapa esimiehen antamiin työtehtäviin.

Kohottajat vastaavat hyvin niin sisäisiin kuin ulkoisiin odotuksiin. Kohottajat pitävät deadlineistä kiinni, noudattavat lääkärin ohjeita ja pitävät Uuden vuoden lupauksensa. He pysähtyvät yöllä punaisiin valoihin, vaikkei liikennettä olisi laisinkaan.

Herättyään he miettivät, mikä on päivän ohjelma ja todo-lista ja he suorittavat sen. He motivoituvat toiminnasta ja asioiden loppuunsaattamisesta. Kohottajat kaipaavat selkeyttä. He eivät todellakaan halua tehdä virheitä ja kokea syyllisyyttä siitä, etteivät vastaisi niin ulkoisiin kuin sisäisiin odotuksiin.

Kyseenalaistajat vastaavat hyvin sekä sisäisiin että ulkoisiin odotuksiin siinä tapauksessa, että he ymmärtävät sääntöjen tarkoituksenmukaisuuden. Heidän tapana on kyseenalaistaa kaikki säännöt ja heihin kohdistuvat odotukset, mutta kun ymmärtävät perusteet niin ovat valmiita vastamaan odotuksiin ja noudattamaan sääntöjä. Kyseenalaistajat saattavat ajaa päin punaisia valoja, jos heidän mielestä ei ole järkiperustetta odottaa valon vaihtumista, mutta jos on mahdollista, että punaisia päin ajaminen vaarantaisi liikenneturvallisuutta (lapsia lähistöllä) niin tällöin he noudattavat sääntöä.

Herättyään he miettivät, mitä pitäisi saada tehdyksi? Kyseenalaistajat motivoituvat siitä, että saavat tehdä asioita, mille on hyvä syy eivätkä halua käyttää aikaa sellaiseen, mitä eivät itse ole ”hyväksyneet” agendalleen.

Kapinalliset kamppailevat kaikkia sääntöjä ja odotuksia vastaan. He eivät halua olla kontrollin alla. Kapinallista motivoi vapaus ja itseohjautuvuus. Muiden silmin saattaa näyttää siltä, että he pitävät sääntöjä jopa pilkkanaan, mutta kyse on enemmänkin siitä, että he haluavat tehdä asiat omalla tavallaan. Kaiketi he näyttävät uhmaavan (lähes) kaikkia sääntöjä. Kapinallinen ei todellakaan halua ottaa käskyjä vastaan.

He heräävät aamulla ja miettivät, mitä haluaisin tehdä tänään? Kapinallisia ajautuu kuitenkin sellaisiin tehtäviin, missä he joutuvat kontrollin tai tiukan struktuurin alle kuten armeijaan. Tällöin he saattavat saada enemmän itsestään irti, koska he tarvitsisivat kontrollia, jota he vastustavat. Toisaalta he saavat tällöin kamppailla sääntöjä vastaan ja motivoituvat siitä.

Kuuliaiset vastaavat hyvin ulkoisiin odotuksiin, mutta eivät sisäisiin. He pysähtyvät punaisiin valoihin myös yöaikaan, vaikkei yhtään autoa näy mailla eikä halmeilla. Herätessään he miettivät, mitä hänen pitää tehdä tänään?

Kuuliaiset motivoituvat tai ainakin tarvitsevat valvontaa. Valvonnan alla he saavat itsestään enemmän irti, eivätkä he halua tulla nuhdelluksi. Heillä on vaarana polttaa itsensä loppuun, kun he vastaavat muiden odotuksiin kaikin keinoin, mutta omat tarpeet voivat tulla laiminlyödyiksi.

Close up of perfect athlete body isolated on white backgroundTunnistatko, mihin kategoriaan asetut enimmäkseen? Tunnistatko myös kollegoidesi, esimiehesi tai muiden henkilöiden tyyppiä vastata sisäisiin ja ulkoisiin odotuksiin?

Kun tunnistat erilaiset tyylit vastata odotuksiin ja noudattaa sääntöjä, ymmärrät, mikä erilaisia ihmisiä motivoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *