Olen törmännyt noin 15 vuoden yrittäjäuran aikana lukuisiin liiketoimintamalleihin. Ikäväkseni useissa myyntitöissä, joita tarjotaan ja ”myydään” tavallisessa työelämässä käyville, ihmisiä johdetaan harhaan.

 

Tienaat 2500 euroa viikossa, kun myyt viisi tuotetta ja tällä provikalla voit heittää 2500 euron palkkatyön sivuun!

Onko tämä totta?

 

Jokainen oikeaa liiketoimintaa tekevä ymmärtää, että 2500 euron provisio sisältäen arvonlisäveron (alv. 24%) ei ole sama asia kuin 2500 euron bruttopalkka. Miksei?

 

Bruttopalkasta toki tehdään ennakonpidätykset, mutta tähän työnantaja maksaa myös päälle työeläkettä ja maksaa myös tarvittavat lain edellyttämät vakuutukset päälle. Työnantaja maksaa mm. työhön liittyvät matkakulut ja päivärahat verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Tavallinen työntekijä tietää, paljonko kutakuinkin ennakonpidätyksen osuus on.

 

Provisio puolestaan sisältää arvonlisäveroa ja myyjä tarvitsee y-tunnuksen (esim. toiminimen) tai laskuttaa provision kevytyrittäjänä. YEL-vakuutus tulee nopeasti pakolliseksi. Tällöin myös lähes poikkeuksetta matkakulut jäävät myyjän kontolle. Ja ikävä kyllä myyjä ei ymmärrä, mitä hänellä jää käteen tuosta palkkiosta.

 

Annanpa esimerkin. 2500 euron bruttoprovisiosta jää käteen 20-30% ennakonpidätyksellä arvonlisävero ja muut välittömät kulut huomioiden kevytyrittäjänä (jolloin kirjanpitokuluja ei tule) noin 1000 – 1400 euroa ja matkakulut vielä tuosta pois. Laskelma perustuu siis kevytyrittäjänä laskutukseen (omapaja.fi:n laskurilla laskettu).

 

Miksei tätä kerrota, kun myyjiä rekrytoidaan? No, tähän jokainen ymmärtää vastauksen. Eipä se sitten enää houkutakaan niin paljoa! 2500 euron bruttopalkasta palkansaajana jää huomattavasti enemmän käteen ja työnantaja maksaa vielä kertyvää eläkettä.

 

Minusta harhaanjohtaminen on väärin! Provisiot tulisi esittää aina alv:ttomana. Jos alv-alarajahuojennukseen on oikeutettu, olkoon se plussaa, mutta sen varaan ei voi jättää hommaa etenkään, jos tarkoitus on tienata myyntityöllä päätoiminen ansio.

 

Nyrkkisääntöni onkn, että provisiota pitää tienata alv:ttomana noin tuplat verrattuna siihen, mitä haluaa jäävän käteen. Jos puolestaan kyse on sivutoimisesta myyntityöstä, tällöin myyjällä on pohjilla esim. 20.000-30.000 euron ansiot palkkatyöstä ja tähän päälle tulevat provisiot, jotka verotetaan progressiivisesti tuon ansion päälle, olipa sitten kevytyrittäjä tai tmi-yrittäjä. Osakeyhtiötä harva tällaisessa tilanteessa edes harkitsee.

 

Jos on tmi niin tällöin kirjanpitäjä on aikalailla edellytys varsinkin, jos alv-velvollinen on ja haluaa provision alv:eineen. Kirjanpitäjän kulu on helposti 500-1000 euroa vuodessa puhumattakaan matkakuluista. No, joku sanoo, että matkakulut (kilometrikorvaukset) saa verottomana. Kyllä, näin voi tehdä, mutta tällöinkin raha pitää ansaita ensin kassaan ennen kuin on, mistä maksaa provisioita.

 

Peräänkuulutan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta harhaanjohtamisen sijaan! Valitettavasti itse kymmeniä verkostomarkkinointi- tai suoramyyntiyritysten esityksiä nähneenä vielä en ole törmännyt sellaiseen, jossa realiteetit kerrottaisiin avoimesti ja rehellisesti. Osa varmaan toimii toisin ja hattua päästä tällöin.

 

Jokainen myyjä, rekryytti, ansaitsee tietää, mitä kevytyrittäjänä tai tmi-yrittäjänä oikeasti saa käteen provisioista.

Lähde: www.omapaja.fi

Uuden yrittäjän alennus

Kun aloitat ensimmäisen YEL-vakuutetun yrittäjätoimintasi, saat 22 prosenttia alennusta YEL-maksuistasi 48 kuukauden eli neljän vuoden ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *