”Karavaani kulkee, koirat haukkuvat!”,

on vanha sanonta. Eniten kolisevat tyhjät ämpärit. Törmään vuodessa satoihin yrittäjiin ja olen sparrannut pidempiaikaisesti kymmenillä eri toimialoilla olevia yrittäjiä. Ehkä on kliseistä sanoa, mutta sitä törmää laidasta laitaan erilaisiin toimijoihin, mutta mielenkiintoinen havainto on se, millainen suhtautumistapa bisnekseen ja tulostaulun valossa enemmän menestyviin eri ihmisillä on.

Voin todeta heti alkuun, että toimialalla ei ole merkitystä yrittäjän asenteeseen. Tapasin vastikään yrittäjän, jolla oli vankasti omaisuutta, mutta se, miten hän kommunikoi ja puhui muista, osoitti hyvin, miksi hänellä tilanne oli niin hyvä. Tyypillinen vaatimaton menestyjä. Hän kertoi tuttavastaan, jolla on rahapussi niin paksu, ettei sen yli pääse hyppäämällä. Hän osoitti puheillaan suurta arvostusta tuttavaansa kohtaan, ei hitustakaan panettelua tai kateutta ilmassa.

Jaan tällä kertaa yrittäjät asenteensa puolesta voittajiin ja häviäjiin.

animal_big_carnivore_cat_dog_feline_fur_grass_599475

Voittajat arvostavat tuloksia ymmärtäen, että liiketoiminnassa kuuluu tehdä bisnestä, rahaa. Tämä tapahtuu luonnollisesti hankkimalla ja hoitamalla asiakkaita ja kun pidemmälle mennään, voittaja tuotteistaa palveluitaan niin, että saa myytyä niitä uusille asiakkaille yhä paremmalla katteella arvoa tuottaen. Kyseessä on win-win -diili. Voittajat keskittyvät kommunikoimaan toisilleen onnistumisista ja arvostavat voittavia, menestyviä, yrittäjiä puhuen näistä arvostavasti. Voittajat luottavat numeroihin. Numerothan eivät valehtele. Voittajat keskittyvät kasvaviin kassavirtoihin niin yritystoiminnassaan kuin yksityiselämässään, eivätkä elä yli varojensa. Varsin moni voittaja pyrkii jopa downgreidaamaan ulospäin mielikuvaa ansiotasostaan, eikä tällöin ole tarvetta pönkittää egoaan vouhottavilla some-kuvilla. Voittajat eivät pyri tekemään vain asioita oikein vaan oikeita asioita.

monkey_in_cage

Häviäjät puolestaan ovat kovia tuomitsemaan voittajia, jopa etsimään heistä vikoja. He tuomitsevat asioihin perehtymättä, eivätkä arvosta tuloksia, vaikka ne olisivat vedenpitävästi vakuuttavat. He eivät näe, mitä asioita voittajat tekevät paremmin ja mitkä ovat ne oikeat asiat, mitä voittajat ovat tehneet toistuvasti päästyään tuloksiin. Häviäjä on valmis pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää laittamalla oman henkilökohtaisen taloutensa vaakalaudalle, siis kassavirran pakkasen puolelle, säilyttääkseen feikkivarallisuutensa myötä (muka) kasvonsa. Tämä näkyy helposti mm. egoa pönkittäviä some-päivityksinä.

Menestymisessä on kyse pitkälti kausaliteettien ymmärtämisestä. Mikä asia johtaa mihinkin. Nimenomaan oikeiden asioiden toistuva tekeminen tuo tuloksia pitkäjänteisesti. Voittajien ja häviäjien ero on usein katsottavissa niin ikään Robert T. Kiyosakin kuvaamassa Tulos – Menot ja Varat – Velat -kaaviossa. Voittaja pyrkii hankkimaan tuloillaan lisää varallisuutta, siis sitä, mikä tuottaa lisää kassavirtaa, eikä menoja. Tässä kohtaa velka ei tarkoita pankkilainaa vaan hankitun omaisuuden luonnetta. Velat aiheuttavat menoja. Olkoon esimerkkinä sijoitusasunnon hankkiminen vs. toisen tai kalliimman auton hankkiminen. Sijoitusasunto kasvattaa varallisuutta, auto aiheuttaa menoja.

Jos siis ynnäät omat tulot ja menot sekä varat ja velat ja katsot millaista kassavirtaa ne aiheuttavat, kasvaako varallisuus, näet, mihin olet menossa. Mikäli tilanne ei näytä hyvältä niin kannattaa harkita ensimmäisenä asenteen muuttamista kahden asian tiimoilla. Älä ole kateellinen voittajille vaan arvosta heitä, opi heiltä! Toisekseen sinun kannattaa alkaa huolehtia kassavirtojen kehityksestä. Se voi vaatia varsinkin ensi alkuun omasta mukavuudesta tinkimistä. Luin juuri jokin aika sitten artikkelin, jossa kerrottiin, että taloudellisesti menestyvät ihmiset ovat valmiita myymään autoja, muuttamaan pienempiin asuntoihin ym., jotta kassavirta pysyy positiivisena.

Kassavirta-käsitteen osalta vielä lyhyt kiteytys. Kassavirta on tietyllä tarkastelujaksolla tulojen ja menojen välinen ero, ei siis liikevaihto, ei liikevoitto eikä palkka.

Tarkistapas, ettet ole mindsetiltasi häviäjä, vaikka tulostaululla ei vielä huimia lukuja olisikaan! Kaikki lähtee asenteesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *