Kasarilapset, ysärinuoret, tietävät, mikä ohjelma on Ihmemies MacGyver. Sarja oli minunkin ehdoton suosikkini ja kaikki jaksot 139 kpl (7 seasonia) on tullut katsottua – moneen kertaan.

 

Eräässä jaksossa MacGyver kertoi, että ihminen on heikoilla silloin, kun luulee olevansa nokkela. Hän teki erään kylän asukkaiden kanssa rosvoille ansan siten, että tielle jäi liian selvästi näkyville ansan näköinen risukyhäelmä. Kun rosvot saapuivat kyseiseen kohtaan, heidän johtajansa sanoi, että tässä on ansa, joten kierretäänpäs sivusta. Mutta oikea ansapa olikin sivussa ja näin ”nokkeluus” koitui kohtaloksi.

 

Samaan miinaan astuu meistä itse kukin tuon tuosta, kun emme tiedä luulevamme. Mitä enemmän pidämme perusasioita itsestäänselvyyksinä, sitä varmemmin emme näe kokonaisuuksia ja mikä ehkä pahinta, ummistamme silmät vaihtoehdoilta.

 

Myyntityön parissa kuulen turhan usein perusasioiden vähättelyä.

”Joo, sekin valmentaja puhui vain niistä perusasioista, jotka jo tiesimme etukäteen.”

 

Herää kysymys, miksi kyseiset asiat eivät näy sitten arjessa ja tulostaululla niin kuin myyntityössä on tapana sanoa. Tulostaululta selviää kyllä totuus, onko myynti onnistunut vai ei.

 

Perusasioista ehdottomasti top 3 kärkeen kuuluu aktiivisuus. Aktiivisuudella tarkoitan aktiviteetteja, ponnisteluita myynnin eteen kuten puheluita, tapaamisia (nykyään usein online-tapaamisia) tai muita keinoja päästä asiakkaan kanssa myyntikeskusteluun.

 

Iso osa myynnin ja myyjän ongelmista ratkeaa, kun myyjä aktivoituu käyttämään enemmän kuin 20% työajastaan myyntityöhön. Usko tai älä, keskiverto myyjä käyttää työajastaan vain 20% myyntityöhön asiakaskohtaamisten merkeissä.

 

Futispuolelta voin sanoa, että yhtä lailla huippujoukkueet ja -pelaajat saavat palata arjessa perusasioiden äärelle. Sisäteräsyöttö on futaajan käytössä joka harjoituksessa ja joka pelissä. Sitä pitää toistaa ja toistaa.

 

Ammattilainen futiksessa tai myyntityössä ei aliarvosta perusasioita. Kun samojen, tuttujen asioiden, toistaminen tuntuu puisevalta, on kenties aika tarkastella, ovatko ne perusasiat sittenkään arjessa itsestään selviä.

 

Valmennustyössä noin 80% pitäisi olla vanhan kertausta, toki uusista tulokulmista myös ja sitten uusien oppien ”kisuttelu” noin 20%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *