Kokkolan Port Towerin ravintolan henkilökunnan naiskolmikko nauraa hersyvästi keskenään. En tiedä mille? No, ei sentään asiakkaille! Kaikesta näkyy, että heillä ei ole vain ”ihan kivaa” keskenään – he nauttivat toistensa seurasta ja työyhteisöstä täysin siemauksin. En voinut vastustaa kiusausta käydä sanomasta tästä heille. Kehuin sitä, että heillä on työssään hauskaa ja että näen heidän viihtyvän keskenään estoitta ja jännitteittä.

Minua palvellut nainen kiitteli ja yhtyi sanoihini, mutta samalla sanoi, etteivät kaikki (ulkopuoliset) pidä siitä. Mitäpä sitä muuta suomalaisilta voi odottaakaan? Toisten ilo ja onni häiritsee? No, ei mennä siihen syvemmälle. Jatkoin itse, että minun mielipiteeni on se, että antakaa mennä vaan omalla flow’lla, koska nautin nähdä iloisia ihmisiä nauttimassa työstään. He sanoivat, että ei se tähän työmaalle jää. Kun pääsevät kotiin, WhatsApp:ssa jutut jatkuvat ja jokainen heistä nauroi vielä tällekin asialle. Työkavereista on siis tullut ystäviä – ja se todella näkyy palveluasenteessa!

Olin muutama vuosi sitten työyhteisövalmennuksella, jossa alansa ammattilainen Satu Roos kävi lävitse toimeentulorajoja työyhteisössä. Avaan nämä nyt jäsennellysti oman filtterini läpi niin voit miettiä, millä levelillä sinun suhteet työkavereihin ovat ja millä levelillä haluaisit niiden olevan?

Toisten työkavereiden osalta toki suhteet ovat erilaisia ja niin on tarkoituskin. Jostakusta voi tulla jopa ystävä – jotkut välttelevät tietoisesti, ettei ystävyyssuhteita muodostuisi. Kuitenkin suhteiden olisi hyvä olla vähintään neutraalilla tasolla.

Välttely

Miten syödään? – Mennään syömään eri aikaan.

Miten työasiat hoituvat? – Välittajan kautta. Ei haluta suoraa kommunikaatioyhteyttä!

Karttelu

Miten syödään? – Mennään syömään eri pöytään.

Miten työasiat hoituvat? – Etäyhteyden kautta. Mieluiten vaikka sähköposteilla tms.

Sieto

Miten syödään? – Samassa pöydässä, jos on pakko.

Miten työasiat hoituvat? – Minimivuorovaikutus. Vain pakolliset ”face-to-face –palaverit”, että hommat hoituvat.

Neutraali

Miten syödään? – Missä vain, milloin vain.

Miten työasiat hoituvat? – Asiat asioina. Fokus vain työasioiden hoitamisessa.

Työtoveruus

Miten syödään? – Samassa pöydässä.

Miten työasiat hoituvat? – Jaetaan tietoa ja kokemuksia, tehtävät hoituvat luontevasti.

Työkaveruus

Miten syödään? – Lähdetkö illalla syömään?

Miten työasiat hoituvat? – Yhteistyö. Ilot ja tuskat jaetaan myös.

Ystävyys

Miten syödään? – Illanviettoon yhdessä?

Miten työasiat hoituvat? – Yli työn rajojen. Työ on vain yksi yhdistävä tekijä.

Jos nyt mietit ihmisiä, keiden kanssa työyhteisössä tai muualla olet ”saman nuotion äärellä”, keiden kanssa menisit syömään eri aikaan, keiden kanssa eri pöytään, keiden kanssa samaan ”pakkotilanteessa”? Entäpä keiden kanssa ei ole merkitystä, keiden kanssa ilman muuta samaan pöytään (jos mahdollista), keiden kanssa illalla syömään ja keiden kanssa lähtisit omalla vapaa-ajalla illanviettoon tai kutsuisit bileisiisi?

Tämän perusteella voit päätellä, miten lähellä työtoveruutta, työkaveruutta tai ystävyyttä suhteenne on? Vai meneekö ”pakkasen” puolelle?

Ihmisten väliset suhteet ovat erittäin tärkeitä! Yksi tärkeimmistä kriteereistä työpaikan valinnoista ja työviihtyvyydestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *