Sain kunnian esiintyä Work 2018 Oulu -messuilla.

 

Mielestäni edelleen tulevaisuudessa osaaville ja hyväasenteisille on töitä! Mitkä kaksi asiaa työnhakijalla ratkaisevat pelin?

 

1) Riittävä kompetenssi

 

Kun ihmisellä on riittävä kompetenssi, osaaminen ja taito tehdä haluttua työtä, homma onnistuu. Esim. koodauskieliä ymmärtävä henkilö voi kehittyä huippukoodariksi tuottamaan lisäarvoa sille, joka maksaa.

2) Motiiviperusta

 

Miksi rekrytoija haluaa tavata riittävän hyvän cv:n omaavan henkilön? Iso syy tapaamiselle on nähdä, kysyä ja aistia, onko motiiviperusta kunnossa? Kun motiiviperusta on kunnossa, henkilö on halukas oppimaan ja kehittymään työssään. Motivoitunut ihminen kasvaa ja kehittyy ja päinvastoin taas huonolla motivaatiolla olevan ihmisen potentiaali ja osaaminen jäävät pahasti vajaaksi.

 

Sukupolvien väliset erot: suuret ikäluokat, X-, Y- ja Z-sukupolvi työssä

 

Satoja ihmisiä palkanneena olen huomannut, että työnteon kulttuuri ja motiiviperusta ovat erilaisia. Kukin ikäluokka on syntynyt erilaiseen maailmaan, erilaiseen kulttuuriin, mikä vaikuttaa merkittävästi, kiinnostaako 8-16 säännöllinen työaika vai ei samoin kuin se, mikä työssä ylipäätään motivoi rahan lisäksi. Kannattaa Googlata aiheesta lisää.

 

Asenne työhön ja elämään

 

Ihmisen tehtävä on palvella yhteiskuntaa ja toisia ihmisiä. Some-vaikuttamisessa ja itsensä brändäämisessä puhutaan paljon siitä, miten ilmaisen lisäarvon tuottaminen, siis auttaminen, tuo karman avulla kauppaa takaisin laariin, vaikkei juuri autetuksi tullut ihminen olisikaan se, joka maksaa. Hän saattaa olla se, joka levittää sanaa ja parantaa auttajan sosiaalista ja auktoriteettiasemaa.

 

Osaajista kilpaillaan! Tärkeintä on, kuka ja millainen sinä olet!

 

Jos joku on osaaja ja hän on luonut itsestään hyvän nk. henkilöbrändin, hänet headhuntataan kyllä. Hyvä esimerkki on vaimoni, joka piti pidempään vapaata työelämästä kuopuksemme syntymän jälkeen hoitovapaan muodossa. Hän ei ehtinyt hakea uusia töitä Nokia – Microsoft -uran jälkeen, kun toiminta Oulusta loppui. Mutta kuinka ollakaan ICT-alalta hänen entiset kollegat puhuivat esimiehilleen, että tuo henkilö pitää rekrytoida tiimiin. Hän on tekijäihminen, hän laittaa toimeksi, hän saattaa tehtävät loppuun ja on tunnollinen. Vaimoni siis kutsuttiin työhaastatteluun ja hänelle myytiin työpaikka. Parhaimmillaan peli kääntyykin niin päin, että huipputekijä rekrytään. Ylipäätään huipputekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja heidän ei tarvitse nostella omaa häntäänsä, maine kulkee heidän edellään. Millaista mainetta sinä olet luonut entisissä työpaikoissa, millaisen kuvan annat itsestäsi some-kanavissa? Me kaikki olemme ”henkilöbrändejä” ja käveleviä käyntikortteja. Oletko se, joka tuo ongelmia esimiehelleen vai se, joka ratkaisee ongelmia eli tuo ratkaisuja?

 

Mitkä toimialat säilyvät tulevaisuudessa?

 

Design – siinä yhdistyvät toiminnallisuus ja aistillisuus.

Tarinankerronta – muuttaa ja eheyttää ihmistä sisältä.

Sinfonia – orkestrointi, kyky johtaa kombinaatioita.

Empatia – hoiva, toisten surujen kantaminen.

Viihde – leikki ei katoa elämästämme.

Merkitys – sitä jokainen etsii elämälleen.

 

Lähde tulevaisuuden toimialojen osalta: Jari Sarasvuo (-> googlaapa aiheesta lisää, Jari on käsitellyt aihetta myös radio-ohjelmissaan)

 

3 elintärkeää taitoa työelämään – tekijöitä ja toimeenpanijoita tarvitaan

 

Legendaarinen ja viimevuosisadan parhaaksi johtajaksi valittu Jack Welch sanoo johtajan kolmen tärkeimmän taidon olevan seuraavat ja mielestäni tämä pätee myös geneerisemmin yksilöihin, työntekijöihin, jotka johtavat vähintään itseään.

 

  1. tärkein taito on kyky vaikuttaa eli kansankielisemmin sosiaaliset taidot, myyntitaidot ja kyky myydä ajatuksia, saada muita toimimaan tahtonsa ja ehdotustensa mukaan.

 

  1. tärkein taito on kyky luoda suhteita. Suhteet ajavat jopa sosiaalisten taitojen ohi. Mietipä, kumpi saa neuvoteltua paremman diilin ravintolan kanssa. Se, joka on hyvä myyjä vai ravintoloitsijan läheinen, joka on hyvissä väleissä ravintoloitsijan kanssa? Aivan! Oletko huomannut, että työpaikkojen hankkimiseksi suhteet ovat aivan ensiarvoisen tärkeitä – niillä pääsee suorastaan jonon ohi töihin!

 

Tärkein taito on se, että on kyky laittaa toimeksi ja toimeenpanna asioita. Haaveilijoita, jahkailijoita ja puuhastelijoita on joka nurkalla ja vain harvassa ovat ne, jotka lyövät nyrkin pöytään, tämä tehdään!

 

Opettele sosiaalisia taitoja aina jokapäiväisessä elämässä, rakenna monipuolinen verkosto ja ole se, joka laittaa toimeksi, eikä jää jahkailemaan! Silloin olet vahvoilla työelämän murroksissa, vaikka robotisaatio ja digitalisaatio puuskuttavat Pendolinon lailla eteenpäin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *