Helpommin sanottu kuin tehty. Eikö? Me kaikki pelkäämme jotain, osalle on perusteet ja osalle taas ei. Kukaan ei kuitenkaan voi määritellä oikeaa ja väärää. On vain pelkoja. On pelkoja hammaslääkäristä, kuoleman pelkoa, konkurssin pelkoa, väärin kirjoittamisen pelkoa, väärin sanomisen pelkoa, arvostelun pelkoa, laitteiden käytön pelkoa…

Tunnettu / Mahdoton

Nämä kaikki ovat aitoja pelkoja, mutta väitän, että voimme voittaa ne, jos vain haluamme. Sillä käsittelemätön pelko lamaannuttaa ja jäät paljosta paitsi. Ja etenkin yrittäjänä sinun pitää uskaltaa. Sinun pitää tehdä. Sinun pitää voittaa pelkosi!

Kouluttaessani ympäri Suomea yrittäjyyttä, digiä ja somea törmään lähes aina yhteen ongelmaan. Ongelmaan joka on keskeinen yrityksen toimivuudessa. PELKO!

Mitä ne muut miettii? Jos kaikki ei tykkää? Jos kilpailijat vaanii? Jos ne puhuu selän takana, jos ne varastaa ideat?

Pelko latistaa.

Ajattelet, ettet ole tarpeeksi hyvä. Et halua kenenkään suuttuvan. Ja kuitenkin aina joku vetää herneen nenuun jostakin. Entä jos ei saa tarpeeksi asiakkaita uudelle yritykselle? Uskallanko edes aloittaa? Mitä sitten teen? Tämä kaikki kulminoituu markkinointiin – ei uskalleta markkinoida! Ei uskalleta olla esillä. Sitä me kaikki nimittäin tarvitaan hirmuisen paljon, että kassassa rahat riittäisi. Et voi olla liikaa esillä, tällä menolla ainakaan.

Muista, että kateus pitää ansaita!

Pelko latistaa ja siksi tarvitaan toisten ihmisten tukea! Ihmiset ovat epävarmoja omasta osaamisestaan. Ja mitä enemmän tekee, sen enemmän pelkää, koska tietää enemmän, niin luulee tietävänsä vähemmän, osaavansa vähemmän. Hullua, mutta totta. Ja inhimillistä. Tässä kohtaa tarvitaan siis myös meitä sparraajia. Vahvistamaan uskoa ja luomaan uskoa arkeesi.

Pelon hinta

Pelko

Olin viime viikolla kuulemassa Henkka Hyppöstä ja hän puhui juurikin pelosta. Miten pelkoa voi hallita, miten sen kanssa pitää elää? Ei ole muuten helppoa, muttei mahdotontakaan. Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan Henkan kirjan Pelon hinta (löytyy äänikirjana maksutta SoundCloudista. https://soundcloud.com/henkka_hypponen/sets/pelon-hinta ).

Yksinkertainen kaava pelon voittamiseksi on nollata mielensä. Hengittää ja tyhjentää ajatukset tulevasta suorituksesta, tulevista kommenteista ja muiden ajatuksista. Seuraava askel on tarttua pelkoa sarvista. Päättää että nyt sen teen. Yrittäjyys vaatii nimittäin pelon vastakohtaa, rohkeutta. Tiedän että sinä voit sitä oppia. Kun vain haluat. Muuten pelon hinta on menettää asiakkaita. Tai oikeastaan niitä ei koskaan tule tarpeeksi!

Mieti hetki muiden ihmisten mokia? Isoja ja pieniä. Mieti omaa ajatteluasi niiden jälkeen. Arvotatko ihmiset totaaliseen roskakoriin, jos he ovat tehneet pikku mokia? Entäs isommat mokat? Valitettavasti meillä vallitsee vieläkin kulttuuri, että esimerkiksi konkurssi (http://www.redesan.fi/konkurssi_kuolema/ ) on häpeä, vaikka niin ei missään nimessä pitäisi olla. Hetken mokat ehkä puhuttaa, mutta tosi pian ne unohtuvat. Harvalla on aikaa märehtiä muiden mokia pitkiä aikoja. Ja ne joilla on, ei sinun heistä kannata välittää. Opettele olemaan välittämättä! Nillittäjiä piisaa aina, unohda heidät. Opettele keskittymään omaan tekemiseen, omaan näkyvyyteen, omaan yritykseesi ja itseesikin enemmän!

Mielensäpahoittajia (http://www.redesan.fi/mielensapahoittajat/) riittää aina. Jos pelkäät heitä, jätät paljon hyvää tekemättä. Jäät monelta huomaamatta. Ole rohkea. Sinä pystyt.

Muista, että kateus pitää ansaita, sääliä saat ilmaiseksi!

”Toiset miettii mitä tekis, minä teen mitä mietin!” – Sanna Jylänki

 

Rupattelin myös FBLivenä pätkän Pelosta, sen löydät täältä:

 

”Olen vuosien varrella oppinut, että luja päätös häivyttää pelon” – Rosa Parks.

Lopuksi, Maria Jaoa Peresin ”kohtalokas” konsertti, jossa hän oli opetellut konserttiin väärän kappaleen ja hänellä on vain reilu 2 minuuttia aikaa kaivaa oikean konserton nuotit mielestään. Ja hän onnistui. Kuulostaa mahdottomalta, mutta on totta. Tietenkin hän on soittanut oikeaa sävelmää aiemmin, hänen on vain kaivettava ne ”lihasmuististaan”. Tyhjentämällä ajatukset muusta. Vaikuttava video!

https://youtu.be/fS64pb0XnbI

Artikkelin kirjoitti jyväskyläläinen yritysvalmentajakollegani Sanna ”virtaa ku pienessä pitäjässä” Jylänki

Yksi kommentti: “Tee, älä pelkää! (vieraskynä)”

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *