Jos raha-asiasi ovat kunnossa, etkä joudu lainaamaan rahaa läheisiltä, ystäviltä ja tuttavilta selviytyäksesi arkiviikoista toiseen, tämä artikkeli saattaa kuulostaa ihan kummalliselta. Mutta oletko sinäkin ihmetellyt, miksi lainaaja toimii niin kuin toimii, kun haluaa kaikin keinoin saada lainan ja kun takaisinmaksun kanssa on haasteita?

Järkeilläänkö yhdessä ja validoidaan, ovatko väittämäni järkeenkäypiä? Täydennäthän, oikaisethan kirjoituksen sisältöä. Olen ymmälläni, kaipaan tukeasi ja sinulla on mahdollisuus käyttää nimimerkin suojaa.

LAINAAJA LUPAA ENEMMÄN KUIN MIHIN PYSTYY, AIKATAULU ON AINA OPTIMISTISIN MAHDOLLINEN

Lainaaja on ilmeisesti niin kova paniikki ja tarve saada rahaa, että hän mieluummin lupaa enemmän kuin mihin pystyy. Lainan takaisinmaksuaikataulun hän lupaa todennäköisesti hätäpäisään niin kiperäksi, ettei siihen ole mahdollisuutta edes parhaassa tapauksessa hänen rahankäyttötaidoilla pystyä. Jos lainaaja sattuu laskelmoimaan maksukykyään tulevien ’tienestien’ pohjalta ja toimii vaikkapa myyntityössä, hän todennäköisesti laskee maksuaikataulun sen mukaan, miten vuoden parhaimpina kuukausina myynti kulkee tai sitten jopa jonkin laskennallisen teoreettisen parhaan myynnin mukaan. Lopputuloksena joka tapauksessa aikataulu menee reisille!

Rationaalinen, fiksu rahankäyttäjä, toimisi päinvastoin. Hän laskisi keskimääräistä huonomman kuukauden mukaan maksuaikataulua ja toteaisi lainanmyöntäjälle, että tämä aikataulu on realistinen (tällä ja tällä perusteella) ja että mikäli asiat menevät paremmin, hän pystyy lyhentämään lainan nopeammin pois.

LAINAAJA EI OLE ITSE AKTIIVINEN, JOS (=KUN) AIKATAULU MENEE REISILLE

Olipa kyse laskelmointivirheestä tai aidosti yllättävästä eteen tulleesta asiasta elämässä, lainaaja ei ole yleensä itse aktiivinen, mikäli kaikki ei mene putkeen. Hän välttelee puheluihin ja tekstiviesteihin vastaamista, FB-chätteihin vastaamista ja näin ollen heikentää merkittävästi neuvotteluvaraa maksuaikataulun joustavuudessa. Ilmeisesti lainaaja on niin syvissä vesissä omassa elämässään, ettei todellakaan kykene näkemään tilannetta rationaalisesti, miten olisi fiksua toimia. Rahaksi muuttuminen on tietysti vaikeaa, mutta pitäisi olla kanttia olla aloitteellinen ja soittaa velkojalle mahdollisimman hyvissä ajoin (heti), kun huomaa, ettei maksu onnistu ajallaan. Ja asenne tietenkin nöyrä soittaessa. Usein kuitenkin asenne sitten, kun velkoja saa lainaajan kiinni, on selittelevä ja hätääntynyt.

Rationaalinen ihminen puolestaan olisi hyvissä ajoin nöyrästi yhteydessä velkojaan ja pahoittelisi nöyrästi tilannetta ja esittäisi jonkin ratkaisun, miten asia hoituu ja millä ehdoin.

Molemmissa tapauksissa, että lupaa liikaa eikä kanna vastuuta sovituista asioista ja aikatauluista, ihmetellä sopii, miksi lainaaja sylkee ruokkivaan käteen? Eikö päässä raksuta, että jatkossa yhteistyömahdollisuudet heikkenevät, tai ainakin ehdot huononevat lainoille?

Onko se todella niin, että lainaaja on niin syvissä vesissä, hukkumaisillaan, ettei hän näe asioita ollenkaan rationaalisesti? Onko välitön ja oma tarpeentyydytys niin isossa roolissa, että sen vuoksi on valmis hankkimaan itselleen huonon maineen ja menettämään jopa ihmissuhteita?

Lainaaja ei ilmeisesti osaa tarkastella tilannettaan helikopteriperspektiivistä!

Artikkeli Mitä tapahtuu lainaajan päässä, kun sylkee ruokkivaan käteen? julkaistiin ensimmäisen kerran Vauhtipyörä Ahola Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *