12112043_10153570051108463_8078210496520735276_n

Miksi lähipiiri ei (aina) tue menestystä janoavaa henkilöä? Puoliso saattaa olla satunnaisesti tai jatkuvasti poikkiteloin menestyjän tiellä? Muistan vuosien takaa, kun erään liiketuttavani vaimo lukittautui autoon, ettei miehensä pääse autolla liiketoimintatapaamiselle ilta-aikaan.

Puhutaanpa nyt puolison menestymisestä. Eikö olisi ainakin taloudellisessa mielessä kohtuullisen hyvä asia, mikäli puolison tulot nousisivat? Tämähän mahdollistaa parisuhteessa eläville tai jos perhettä on niin koko perheelle enemmän mahdollisuuksia. Raha mahdollistaa asioita. Raha on (usein) seuraamusta menestymisestä niin liike-elämässä kuin urheilussa, enkä tarkoita, että se olisi tärkein tai ainoa tavoiteltava asia.

Miksi sitten kapulaa rattaisiin?

1) Jatkuvuuden periaate – turvallisuudentunne, kun nykytilanne säilyy

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, huononkin nykytilanteen säilyttäminen tuo turvaa. Ihmisellä on taipumus tuudittautua olemassa olevaan tilanteeseen. Varmuuden tarve on tarvehierakian kärkeä. Lehtitilauksia ja kuntosalikortteja ei tule peruttua, vaikkei niille olisi käyttöä. Työpaikkaa ei tule vaihdettua kovin helposti, vaikka nollatilanteesta ei uutta sopimusta allekirjoittaisi. Samoin se menee tässä puolison menestys kiimaa seuratessa.

2) Halu omistaa toinen – mustasukkaisuus siitä, että toinen käyttää aikaa menestyksennälkäisten kanssa

Haluamme kokea olevamme rakastettuja ja pelkäämme hylätyksi tulemista kuin ruttoa. Hylätyksi tuleminenhan heikentää mahdollisuutta selvitä luonnon suuressa hiilikierrossa. Susilaumaa johtaa vanhin, paras, susi, kunnes joku alfauros haastaa tämän. Susilauman etuhan on, että laumaa johtaa paras susi, jotta lauman olemassaolon todennäköisyys on paras mahdollinen.

Ihmisellä on myös tarvetta yhteenkuuluvuuteen. Biologisesti on ollut kautta ihmisen historian vahva vietti jatkaa sukua löytämällä kumppani tai kumppaneita. Näin ollen puoliso voi olla mustasukkainen siitä, että toinen viettää aikaa innokkaasti samanhenkisten ihmisten kanssa, vaikka tässä kanssakäymisessä ei olisi mitään parisuhdehenkistä – useinhan tällainen vuorovaikutus on saman sukupuolen edustajan kanssa. Mutta (lähes) varmaa on se, että menestyksen nälkäinen henkilö viettää aikaa samanhenkisten kanssa, mikä on tietty tavalla tai toisella pois muusta ajankäytöstä esim. juuri siitä ”parisuhdeajasta”.

3) Kokemus, että oma suhteellinen asema heikkenee?

Jos juoppo päättää panna korkin kiinni, juoppopuoliso ei usein kestä tätä. Joko tämä houkuttelee toisen takaisin mieron tielle tai parisuhde saattaa olla vaakalaudalla. Melko usein raitistuva ei voi olla ”juoppojen” ympäröimänä. Kun joku toinen menestyy, ihminen kokee alitajuisesti suhteellisen asemansa heikentyvän. Vahvimmathan ovat selvinneet evoluution myötä aina seuraavalle kierrokselle. Jos puoliso alkaa raitistua tai laihduttaa, ”heikko” ihminen ei kestä tätä. Sama homma voi olla menestymisessä. Kun toinen jaksaa painaa hiileen ja olla innostunut niin itsellä tuntuu olo kurjemmalta. Toisaalta lannistaja voi pelätä myös sitä, että toinen kasvaa henkisesti ja pääsee pois tossun alta. Näin valtapeli saa uutta säpinää.

4) Menestyksestä on maksettava hinta ja se voi olla pois yhteisestä ajasta nyt

Menestyminen edellyttää lykättyä tarpeen tyydytystä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että menestyksestä pitää maksaa hintaa (aikaa ja vaivaa). Tämä voi olla pois yhteisestä ajasta olkoonkin sitä parisuhdeaikaa. Tässä pitäisi pystyä katsomaan horisontin taakse, mitä hyvää siellä piilee, kun asiat etenevät.

Ymmärrä ja hyväksy

Ennen kuin suuttuu lannistajapuolisolle, kannattaa pohtia näitä asioita. Puolisolla voi olla oikeasti vahva alitajuinen pelko, mikä aiheuttaa nihkeää suhtautumista sinun menestyksen kiimaan. Ymmärrä ensin, mistä on kyse. Juttele, kysy, tarkista ymmärsitkö oikein? Hyväksy puolison mielipiteet. Silti sinun ei tarvitse olla samaa mieltä.

Älä tuomitse lannistajaakaan! Ymmärrä hänen intressinsä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *