Törmään lähes jokaisella valmennuksellani yrittäjiin, joilla on ollut mielessä aloittaa blogikirjoittaminen, mutta homma ei ole vielä nähnyt päivänvaloa! Koetan aina kannustaa aloittamaan, mutta samalla muistan fysiikan oppitunneilta, että lähtökitka on suurempi kuin liikekitka.
Tällöin minun on palattava ajassa taaksepäin vuoteen 2011, jolloin sain ajatuksen aloittaa blogikirjoittaminen jossain vaiheessa ainakin yrittäjyyteen, myyntiin, markkinointiin, johtamiseen, esiintymiseen ja itsensä kehittämiseen liittyen. Syttöjä tähän antoi edelleen arvostamani internet-markkinoinnin guru Marko Pyhäjärvi, joka kertoi blogikirjoittamisen ja asiantuntijuuden yhteydestä ja auktoriteettiaseman merkityksestä myynti- ja markkinointityössä.
Mitkä olivatkaan askeleet blogin perustamiseen?
1) Luin aktiivisesti muiden blogeja, jotka ovat mielenkiintoni mukaisia. Mm. gurumarkkinointi.fi –blogia luin tiiviisti. Blogikirjoittamista ennen on hyvä lukea toisten blogeja niin pääsee kartalle, millaisia erilaisia blogeja on olemassa. Kullakin on oma tyylinsä kirjoittaa ja ilmaista asiansa. Lukiessaan toisten blogeja sillä silmällä, että itsekin aikoo aloittaa kirjoittamisen, sitä ottaa koppeja ihan toisella tavalla.
2) Aloin kommentoida toisten blogeja. Kyllä vaan! Tämä on hyvä askel kohti omaa blogia. Kannattaa kommentoida sellaisia blogeja, missä lukijoita on enemmän ja muutkin kommentoivat. Aluksi kirjoitin yhden tai kahden kappaleen kommentteja ja myöhemmin jopa pidempiä. Pyrin jäsentelemään tekstini selkeästi. Tylytystä ei tullut muilta lukijoilta eikä ko. blogin pitäjältä. Osa jopa komppasi kirjoittamaani. Tämä antoi lisäpotkua perustaa oma blogi.
3) Teetin blogin (www-sivun) WordPress –pohjalla. Tiesin erään puolitutun tekevän web-sivuja niin kysyin, millä hintaa hän tekisi minulle sivut ja pääsimme asiasta yhteisymmärrykseen. Tein myös Facebook-sivun itselleni. Sitä kautta voisin jakaa kirjoituksia.
4) Kirjoitin 5 blogia valmiiksi Wordille ennen ensimmäisen blogin julkaisemista. Ajattelin, että kirjoitan sellaisia n. 4 – 7 kappaleen kirjoituksia, että itsekin jaksaisin lukea niitä. Tämä on tärkeä asia, ettei tee kirjoittamiseen isoa kynnystä, että pitäisi kirjoittaa jotain 2 sivun romaaneja! Esitetyn asian jokaista puolta ei tarvitse tarkastella yhdessä kirjoituksessa.
En muuten luetuttanut tai benchmarkannut kirjoituksia kenelläkään. Aiheet keksin omasta päästä, vaikkakin niissä saattoi olla vaikutteita muiden opeista. Ensimmäinen blogi näki päivänvalon 1.1.2012.
5) Päätin, että julkaisen vähintään 2 kirjoitusta per viikko. Tätä tahtia jatkoin pari-kolme vuotta ulkomaan lomareissuista huolimatta, kunnes löysäsin pantaa ja soin itselleni enemmän vapauksia. Laitoin huljan pyörimään. Päätöksen tekeminen on todella tärkeä asia! Pitää sitoutua olemaan aktiivinen! (Lue myös blogispintteri kuolee…)
ÄLÄ PELKÄÄ KRITIIKKIÄ!
Itse asiassa en muista, että blogistani olisi tullut juuri mitään negatiivista kommenttia koskaan. Moni pelkää sitä, mutta turhaan. Lähipiirissä voi olla joku(nen) kateellinen ihminen, joka ei itse uskalla kirjoittaa julkisesti juuri mitään. Hänet/heidät voi jättää ihan omaan arvoonsa! Vanha kiinalainen sanonta meneekin niin, että kun maata tömistelee niin käärmeet lähtevät liikkeelle. Ottakoon kritisoija tikun pois omasta silmästään ensin kuten oheinen kirjoitus todistaa.
Kaino mies ei saa kaunista naista, sanoo eräs hyvä kaverini!
Häpeästä pitää luopua ja omaa häntää nostaa! Itse asiassa pelkästään blogini ansiosta aloin saada yhteydenottoja ja valmennuskeikkatilauksia mutta tällöin pohjilla taisi olla jo kymmeniä ellei jopa yli 100 kirjoitusta. Pitkäjänteisyys on ehdoton edellytys, jos blogikirjoittamisen aikoo saada tuottamaan rahaa. Sittemmin minulta on pyydetty erilaisille nettisivuille sisällöntuotantoa ja myös blogikirjoituksia eli minulle maksetaan kirjoittamisesta. Enpä olisi arvannut tätä blogia suunnitellessani.
Nöyrästi voin kuitenkin tunnustaa, että blogini aktiivilukijoiden kommentointi ja kannustus ovat olleet todella iso tekijä, mikä on saanut jatkamaan kirjoittamista! Iso kiitos teille!
Markkinointivalmennukseni alkavat yleensä seuraavasti:
Ammattilaisen menestys ei riipu siitä, miten hyvä hän todella on. Pelin ratkaisee se, miten hyvin hän osaa kertoa, miten hyvä on!