Personal trainereiden käyttäminen on tänä päivänä hyvin yleistä. Ihmisillä on erilaisia motiiveja ottaa PT. Joku haluaa pudottaa painoaan, joku keskittyy timmeyttämään kroppaa (enemmän lihasta, rasvaa pois) ja joku keskittyy saamaan lisää painoa mm. lihasmassaa kasvattamalla. Osa kokee tarvitsevansa ammattilaisen ohjeita, osa sitä perseelle potkijaa, joka kannustaa. Yllättävän moni meistä suorastaan tarvitsee jotakuta, jolle olla tilivelvollinen, itseäänhän on niin helppo vetää höplästä.

 

Moni luulee, että PT:n vaihtamisen suurin syy on se, ettei tuloksia tule. No, ilman muuta tulosten saaminen on tärkeää, mutta tällöin pitäisi kyllä olla asetettuna yhdessä PT:n kanssa selvät tavoitteet. Tavoitteiden asettamiseen voi käyttää SMART-kaavaa tai KIRMA-kaavaa. Näistä löydät kyllä Googlella lisää.

Mutta mikäpä onkaan se suurin syy, miksi PT joutuu vaihtopenkille? Syy on se, että PT ei todellisuudessa välitä asiakkaastaan, mikä näkyy mm. sovittujen tapaamisten siirtämisenä ja jopa perumisena. No, eihän sairastumiselle mitään voi, mutta jos PT säätää aikoja, se tuo asiakkaalle olon, että PT:llä onkin tärkeämpää tekemistä tai jopa tärkeämpiä asiakkaita hoidettavana. Se on loukkaavaa, ja vaikka asiakas sanoisi, ettei se, että siirtää tapaamisia, haittaa niin kyllä se haittaa.

 

Olen kohdannut työni johdosta ja kuullut kavereilta, miten PT:t toimivat. Nostaisinkin vielä esille asiakkaiden välittämisestä sen, että hyvä PT uskaltaa asettaa tavoitteet asiakkaan kanssa ja omistautuu työlleen saavuttaa tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa. Jos tavoitteita ei ole, mistäpä sitä tietää, onko onnistuttu?  Mutu-tuntuma tuskin riittää?

 

Suosittelen PT:ille käytettäväksi yksinkertaista GROW-mallia (Goals, Reality, Opportunity, Wrap Up). Täydentäisin Goals (tavoitteet) sisältöä vielä niin, että PT rohkenee kaivaa vahvoja syitä, miksi asiakas haluaa tuloksia?

Mutta pahin moka, mitä PT voi tehdä, on säätää asiakkaan kustannuksella siirtäen tai peruen tapaamisia. Se, mikä on sovittu, pitää!

GROW-MALLI

G = GOALS – mitä haluat saada aikaan nyt?

R = REALITY – miten asiat ovat nyt?

O = OPTIONS – mitä vaihtoehtoja meillä on?

W = WILLL / WRAP UP – mitä aiot tehdä ja milloin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *